Fellépők – Bohém Fesztivál 2024

Fellépők

Bohém Ragtime Jazz Band (H)

Bohém Ragtime Jazz Band

Ittzés Tamás – zongora, hegedű, ének, zenekarvezető, Bolba Éva – ének, Lebanov József – trombita, Bera Zsolt – harsona, Berkó Domonkos – klarinét, altszaxofon, Hegedüs Csaba – bendzsó, gitár, Török József – tuba, bőgő, Gulyás-Szabó Krisztián – dob

Honlap: www.bohemragtime.com

A Bohém Ragtime Jazz Band valószínűleg a világ egyik legsokoldalúbb jazzbandje. A nyolc tagnak összesen tizenöt hangszere van, s a zenekar repertoárja felöleli a jazztörténet első négy évtizedét, a klasszikus jazz  minden létező stílusát a ragtime-tól a New Orleans-i jazzen és a blueson át a swingig. A világ szinte összes nagy tradicionális jazzfesztiválján megfordultak már, Berlintől Oslóig, Drezdától Bredáig, Poritól Montreux-ig, Asconától Bude-ig és Riminitől Sacramentóig. Eddig 28 albumuk jelent meg. 2003-ban „Az év jazzegyüttese”-ként eMeRTon-díjat kaptak, 2010-ben Bács-Kiskun megyei Prima-díjasok lettek. 25, 30 és 35 éves jubileumi koncertjüket a Művészetek Palotájában adták. A zenekar 2025-ben ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

Original Prague Syncopated Orchestra (CZ)

Michael Chomiszak –trombita
Jan Pospíšil – szaxofonok, klarinét
Vojtěch Pospíšil – szaxofonok, klarinét
Matěj Šmíd – harsona, ének
Jiří Gilík – zongora
Antonín Dlapa – bendzsó, gitár
Pavel Jurečka – bőgő, sousaphone

Honlap: www.original-prague-syncopated-orchestra.com

Az Original Prague Syncopated Orchestra repertoárjának középpontjában az 1920-as évek amerikai jazz-e, blues-a és dögös tánczenéje áll. A maga nemében az egyik legstílustisztább és művészileg legmeggyőzőbb együttesnek tartják. ​A korabeli hangszerek használatának, az elfeledett játéktechnikának és a kifinomult hangszereléseknek köszönhetően a zenekar hangzása egyszerre egyedi és eredeti.​ A zenekart 1974-ben alapította Pavel Klikar trombitás, zongorista, zenetudós és a műfaj egyik legkiválóbb szakértője. Az eredetileg nagyzenekari felállás Klikar kiválása után ugyan 7-9 főre olvadt, de a művészi igény és a minőség mit sem változott.

Bratislava Hot Serenaders (SK)

Juraj Bartoš trombita, zenekarvezető, Karol Bartoš harsona, Zdeno Piala, Pavel Sehnal, Erik Jambor, Ján Gašpárek klarinét, szaxofon, Marián Vavro, Gabriel Szathmary hegedű, Jozef Ostrolucky, Juraj Blaha, Tibor Ďuriak, Rastislav Suchan, Richard Fičor gitár, bendzsó, Patrik Fičor dob, Miloš Stančík ének, Ema Papsova, Zuzana Uskovitsova, Nikol Tománková, Kristina Uhlíková

Honlap: www.serenaders.sk

 

A Bratislava Hot Serenaders a világ néhány szigorúan „korai jazz” orientációjú zenekara közé tartozik. A banda 20 lelkes zenésze az együttes 1991-es megalakulása óta megszakítás nélkül zenél együtt. Játékuk olyan zenekarok hangzását, stílusát és hangulatát idézi meg, mint Paul Whiteman, Jean Goldkette és Duke Ellington, s a korszak cseh, szlovák és a korszak többi európai jazzslágerét is műsoron tartják. A Bratislava Hot Serenaders Szlovákián kívül is elismert együttes. 1994-ben a zenekar elnyerte a Sidney d’Or-díjat a ’20-as és ’30-as évek Zenei Nagyfesztiválján a franciaországi Saint Raphaelben. Rendszeresen szerepelnek koncerteken, fesztiválokon hazájukban és külföldön egyaránt. A Bohém Fesztiválon most ötödször játszanak.

A Bratislava Hot Serenaders tizenhárom CD-t és négy bakelitet adott ki, valamint velük rögzítették az első szlovák zenei DVD-t. Két szlovák CD lett a bestseller – az első platinalemez, a második aranylemez lett. A Lonely Melody elnyerte a Radio Head-díjat és a 2018-as I Like That Esprit-díjat.

Karel Košárek (CZ)

Karel Košárek világszerte koncertező cseh zongorista és zongoraprofesszor figyelemreméltó komolyzenei karrierje mellett szívesen kirándul a jazz területére is. A Bohém Fesztiválon Gershwin Kék rapszódiájának szólistája lesz, valamint Gershwin és Jaroslav Ježek virtuóz szólózongorára írott darabjaival is elkápráztatja a közönséget a szombat esti koncerten.

Karel Košárek a kroměříž-i Konzervatóriumban és a Prágai Zeneakadémián szerzett diplomát, majd az USA-ban, a Dallasi Southern Methodist University-n végezte tanulmányait. Számos nemzetközi zongoraversenyt nyert, többek között az 1997-es New York-i Walter Naumburg Verseny díjazottja. Koncertezett többek között New Yorkban, Dallasban, Palm Beachben, Calgaryban, Tel Avivban, Szentpéterváron és Bangkokban. Rendszeresen fellép nemzetközi zenei fesztiválokon, és olyan vezető zenekarokkal működött együtt, mint a Cseh Filharmonikusok, a Prágai Filharmonikusok, a Prágai Szimfonikusok, a Brnói Filharmonikusok, a Nagojai Filharmonikusok, a Szentpétervári Kamarazenekar és a Sinfonietta Cracovia, vagy éppen a Litván Nemzeti Opera Zenekara.

Karel Košárek olyan elismert lemezkiadóknak készít felvételeket, mint a Supraphon, a Hyperion, az Etcetera és a Naxos.

Partnerei között szerepel a világhírű mezzoszoprán énekesnő Magdalena Kožená, a bariton Roman Janál, Bohuslav Matoušek hegedűművész, Christopher Hogwood karmester.